Rijst als basis voor de maaltijd


Rijst als basis voor de maaltijd

Thaise maaltijden bestaan voornamelijk uit rijst. De letterlijke vertaling van ‘ik heb honger’ is; ‘ik wil rijst eten’. Bij een Thais restaurant bent u daarvoor aan het juiste adres.
Thaise maaltijden verschillen sterk qua region maar één ding hebben ze gemeen; de rijst.

De meest populaire Thaise rijst-soort is jasmijn rijst. Dit is een langkorrelige rijst-soort met een zoete geur. Het is typisch voor Thailand. Hoewel het de duurste rijstsoort is, is het de meest ideale rijst voor Thaise curry’s. De rijst wordt daarvoor gestoomd.

Khao Suoy wordt in veel restaurants gezien als goed alternatief voor jasmijn rijst. Deze ‘mooie rijst’ is een witte variëteit die overal in Thailand groeit. 

Khao pad is een ‘gebakken rijst’ die vaak bereidt wordt met gebakken varkensvlees of kip, peper en vissaus. Daanaast voegt me er vaak restjes Khao Suoy aan toe. 

Natuurlijk heeft Thailand ook een plakkerige rijst die men met de hand tot een bolletje kan maken. Dit is Khao Niaw. Deze wordt met de hand gegeten bij gerechten met gegrilde kip (gai yang) en pittige papaja salade (som tam). Khao Niaw is ook een cruciaal ingrediënt in kleverige rijst met mango. Dit is één van de favoriete Thaise desserts.

Thaise koks gebruiken verschillende rijstsoorten voor verschillende gerechten. Laat u eens verrassen en ga een avondje uit eten bij Yac-Thai.