Noedels als basis


Noedels als basis

Veel mensen menen dat Aziatische gerechten alleen maar met rijst worden geserveerd. Dat is niet juist. Veel Thaise gerechten hebben juist noedels als basis.

Niet alleen de Thai maar ook Japanners of, bijvoorbeeld, de Chinezen gebruiken regelmatig noedels als basis voor hun gerecht. Noedels worden, net als pasta, gemaakt van ongerezen deeg dat wordt gekookt in water. Het kan zowel vers als gedroogd worden verkregen. De bekendste vorm van noedels, is voor Nederlanders, de bami. De naam ‘noedels’ is afkomstig van het Duitse Nudeln. De band met Duitsland is onbekend maar uit opgravingen in 2005 bleek dat in de Chinese provincie Qinghai 4000 jaar geleden al noedels werden gegeten.

Noedels vormen een hoofdbestandsdeel in veel Thaise gerechten. Zo zijn afgekoelde noedels de basis voor de yam woensen salade terwijl gekookte noedels worden gefrituurd om, vervolgens, opgediend te worden in de mie krop.

Yac-Thai serveert noedels op verschillende manieren. Wel wijzen wij onze gasten er op dat er schaaldieren of producten van schaaldieren, vis of vis-producten of soja in onze noedels kunnen zitten. Mensen die hier allergisch voor zijn moeten voorzichtig zijn wanneer ze onze noedels eten.

Noedels als basis voor een gerecht is niet uniek voor de Thaise keuken. Yac-Thai doet echter alle moeite om onze noedels wat extra’s te geven.